Zonnekind ~ Wervelwind
 

Mijn doel is kleinschalige gastouderopvang voor maximaal 6 kinderen waarin structuur,ontwikkeling en huiselijkheid de kernwoorden zijn.

 
Ik hou van een dag die gestructureerd is. Dit wil zeggen dat de volgorde van alles altijd hetzelfd is zodat kinderen van te voren weten wat er gaat gebeuren. Dit geeft een kind duidelijkheid en rust. daarentegen hou ik me niet op de seconde vast aan tijden. Als de kinderen lekker aan het spelen zijn kan het gebeuren dat we wat later fruit eten bijvoorbeeld..
Als uw kind nog meer behoefte heeft aan structuur ben ik bereid om dat aan te passen.
In de opvang maken we voor sommige kinderen gebruik van pictogrammen. Zo kunnen kinderen het dagschema zien. Door het visueel te maken wordt het voor sommige kinderen overzichtelijker en dus duidelijker. Als u wilt dat uw kind ook gebruik gaat maken van de pictogrammen mag dat natuurlijk.
Mijn ervaring is dat ook kinderen zonder extra zorgvraag de picto’s interessant vinden en ze snappen al snel wat er de bedoeling van is.
 

Consequent zijn vind ik erg belangrijk. Het kind is niet de baas en wil dat ook niet zijn, ook al lijkt dat soms zo. Kinderen vragen om grenzen en die krijgen ze hier ook. Ja is ja en nee is nee. Als je onduidelijk bent weet het kind niet waar het aan toe is.

 

Ik hou van veel activiteiten doen met de kinderen. Van mij mogen ze elke dag schilderen als ze willen. Buiten spelen is natuurlijk ook hartstikke leuk en mogen ze ook bijna altijd. Naar de eendjes,de supermarkt en naar de speeltuin. Schilderen, kleien, kleuren, spelletjes doen, voorlezen, muziek maken, dansen op muziek, gymmen, noem maar op.
 

Het stimuleren van de ontwikkeling vind ik erg belangrijk, leren tellen, kleuren herkennen, zindelijkheid, zelf jas en schoenen aan doen, dat soort dingen. Als uw kind achterloopt hierin wordt dit, in overleg met u, gewoon een extra aandachtspunt.

 

Binnen hebben wij veel speelgoed voor alle leeftijden. Dit wordt vaak verwisseld met ander speelgoed wat op zolder staat, en zo hebben de kinderen telkens weer ‘nieuw’ speelgoed. En zoals ouders hier merken ben ik echt koopziek wat speelgoed voor de kinderen betreft J.

 

Buiten hebben we een supergrote tuin van 60 meter diep.

Er is genoeg te spelen: grote trampoline, een glijbaan, schommel, ringen, babyglijbaan, zandbak, skelter, hobbelpaard, grote loopauto en een grote houten auto die mijn man heeft gemaakt voor de kinderen om in te spelen!

En laten we niet de konijnenheuvel vergeten! wij hebben 30 m˛ afgezet voor 2 grote konijnen. Dit vinden de kinderen fantastisch! Zo kunnen ze de konijnen voeren en in de konijnenholletjes gluren.

 

Binnen is alles kind-vriendelijk natuurlijk. De kinderen mogen overal komen behalve zelf naar boven gaan. Boven komen de kinderen alleen om te slapen. We hebben 2 kinderslaapkamers, ik streef ernaar kinderen apart te laten slapen zodat zij elkaar niet wakker maken. Als er meer kinderen aanwezig zijn die tegelijkertijd naar bed moeten, slapen er maximaal 2 kinderen bij elkaar.

Sinds kort hebben we een laag wasbakje zodat kinderen zelf hun handen kunnen wassen.

 

Huiselijkheid wordt al snel bereikt omdat de opvang immers thuis is. in een klein groepje lijkt het net een gezin. Door de kleinschaligheid krijgt uw kind veel aandacht en kan het goed een plekje vinden tussen de andere kinderen.

Kinderdagverblijven en reguliere buitenschoolse opvanggroepen zijn vaak te massaal voor kinderen. Dan is gastouderopvang een heel goed alternatief!

 
Dagprogramma  
07.30-09.30 mijn zoon naar school brengen en daarna vrij spelen
09.30-10.00 fruit eten en roosvicee drinken
10.00-11.00 activiteit (knutselen/kinderboerderij/buiten spelen)
11.00-12.00 vrij spelen
12.00-12.45 brood eten en melk drinken
12.45-14.45 bedtijd voor kinderen die nog slapen, andere kinderen rustig spelen
14.45-15.00 vrij spelen/buiten spelen
15.00-15.30 koek en roosvicee
15.30-16.15 activiteit (knutselen/ muziek maken/ gymen/ naar de boerderij)
16.15-17.15 vrij spelen/buiten spelen
17.30-18.00 warme maaltijd eten
   
Dit dagschema is niet zo strikt dat daarvan niet afgeweken wordt. In de zomer bijvoorbeeld zullen we veel meer buiten te vinden zijn!
En activiteiten kunnen vanzelfsprekend korter of langer duren.
Kinderen die nog 2 keer slapen kunnen dat hier ook natuurlijk.
Dit dagprogramma is om een idee te krijgen.
Tijdens het vrijspelen zal ik vaak meespelen, boekjes voorlezen, of als kinderen dat graag willen mogen ze ook een keertje extra schilderen oid.